Zondag wederom een mooie zomerse dag, maar ook helemaal anders dan de zaterdag. Slava was gisteren al vanuit Amsterdam komen aanrijden in het duurzame deelconcept “Green Cars”. Na goed uitgerust te zijn wist hij zoveel energie te hebben dat er met Heleen 4 tandemvluchten zijn gemaakt. Heleen wist me ook te vertellen dat ook hij het heel snel oppakt. Yan en vader André waren inmiddels ook gearriveerd en waren druk bezig de UNO en de Fujitsu op te bouwen. Omdat André ook al een hele tijd niet had gevlogen, wilde hij graag eerst ook nog even met Heleen een tandemvlucht maken. Zo ook gaat Yan nog een keer mee met Heleen, zodat zij ook kon zien dat Yan de technieken goed beheerst. Daarna ging hij op zijn vertrouwde UNO achter de DragonFly aan. Keurig gedaan jongen, je blijft er mooi achter. Later debuteerde hij met zijn dubbeldoeker achter de DragonFly. Gezonde spanning steeg op en hij begon zich goed te concentreren. Zo mooi dat Yan achteraf vertelde: “Het plaatje van de DragonFly voor de ondergaande zon, zal hij niet gauw gaan vergeten. Hij had hartstikke genoten en had de mooiste sleep tot nu toe.”

Martin had het makkelijk, want zijn delta stond nog opgebouwd van de vorige dag. Hij was op en gegeven moment vertrokken en het ging best goed, echter het vliegplan dat hij wilde vliegen ging toch anders. Bij een 2e poging was het weer raak: Martin was voor een heel lange tijd weer in geen velden of wegen te vinden in de lucht, en pas veel later liet hij weer een keurige landing zien op EHST. Erik was ook present. Voor hem ook al weer een tijdje geleden, maar het vliegen had hij nog niet verleerd hoor. Wow wat kan die jongeman toch vliegen met zijn Gecko. En landen trouwens ook. Kei mooi om dit te zien. Coen en Cornelia kwamen aan het eind van de middag ook weer terug. Ze waren naar de Fly-inn te Eindhoven geweest. Nico en Karin kwamen ook nog even vliegen.

Bernard is nog aan het na genieten en weet dat dochter Esther zo ook een mooie vlucht gaat maken met Heleen.

Heleen had ook nog 2 touristen te vliegen. Bernard de vader van Esther ging als eerste. O, o wat straalde zijn ogen van genot na afloop van de deltavlucht. Ik vroeg Bernard nog of hij ook nog even mocht sturen van Heleen, waarop hij antwoorde: “Ja, dat mocht ik proberen, maar vond toch maar beter dat ik Heleen goed vast hield, dat was wel zo comfortabel. Esther was ook razend enthousiast en had er van genoten. Esther had zelfs nog mazzel, want Heleen stelde de vluchtduur behoorlijk uit door telkens een mooi thermiekbelletje te nemen. Esther heeft wel gevoeld hoe het sturen gaat. Wat een prachtige week hebben we weer gehad en dank ook aan Connie die toch mooi invalhavenmeester is geweest. Komende week gaat het NK van start. Het wordt prachtig zomers weer. Of de thermiek nog gebruikt kan worden is nog een dingetje met de hoge druk.

Zaterdag zag ik de auto van Judith al heel vroeg op het terrein rijden om zich klaar te maken voor de tandemvluchten. Waarschijnlijk de laatste, want nu moet ze laten zien dat ze geheel zelfstandig de tandem kan besturen. Na twee heel mooie vluchten was de evaluatie als volgt, dat Judith de volgende keer bij rustige lucht haar eerste solo vlucht gaat maken achter de DragonFly. Wow goe gedaan Judith. Klik

In de ochtend was het aan de zuidkant richting Emmen heel erg grijs, precies boven de runway was de bewolking erg dun, dus was voor de cursisten prachtig. Later op de dag werd het nog veel beter. Heleen ging een wel heel bijzondere vleugel opbouwen om zelf mee te gaan vliegen. Nou die is wel heel blitz en zag je van heel ver al.

Niet alleen de vlieger gaat super goed maar Heleen is er een tijd mee in de lucht geweest, lekker dobberend op de thermiek. Vanaf de grond was gade te slaan, dat Martin en Jan samen mooi konden optrekken met elkaar. Martin was al enige tijd aan het vliegen. Jan koppelde al bij 350m los en wist toch al gauw de hoogte van Martin te behalen. Samen mooi aan het steken naar de volgende wolk richting Onstwedde. Jan hield niet een paar meter eerder op wat uiteindelijk hem niet meer de +1,5 gaf die Martin gevonden had. Maar Jan was erg tevreden hoe het gegaan was. Henry de zoon van Jan, heeft ook nog een beleving gehad in de DragonFly. Nou ik kan wel vertellen dat hij ook een echt vlieghandje heeft. Het duurde maar even dat hij al wist hoe de uitslag van de stick was. Toch dat simulator vliegen is wel een hele mooie opstap. Microsoft-flight-simulator-24. Is bijna niet van echt te onderscheiden. Hij gaat thuis kijken of ie een liner kan laten landen op EHST. Marjoleine heeft ook heel erg haar best gedaan met het Geocaching gedaan. Ik heb begrepen op één route wel zo’n 70 catches gevonden. Connie had het vanmorgen wel makkelijk, want Manfred was al heel vroeg op de toren om havenmeester te zijn. Er werd ook veel lesgevlogen voor mensen die werkzaam zijn of connectie bij de luchtmacht hebben. Volgens mij zag heel enthousiaste kinderen met de juiste leeftijd ook net boven het dachboard uitkomen. Ik denk dat ze zo jong het vliegen wel snel onder de knie hebben. Heel leuk dit te zien.

Vrijdag is een heel rustige dag. Voor cursist Stefan zijn het prima omstandigheden. Hij was gisterenavond al gearriveerd, om maar op tijd te kunnen zijn in de vroege ochtend.

Gras was in de ochtend nog volop dauw

Stefan neemt de technieken van het sturen achter de DragonFly al snel in zich op. Dat gaat een goede piloot worden. Zijn hobby is valkenier zijn met slechtvalk, havik of woestijn buizerd. Je bouwt echt een band op met deze vogels. Mooie hobby.

Donderdag is het eigenlijk best wel een mooie dag geweest. De ochtend begon met veel zon. In de middag waren er wel af en toe korte buien. Aan de vogels (buizerds) in de lucht kon je zien dat het heel thermisch was, want ze schoten met hele kluchten als raketten omhoog. James, Brian en Berthill hebben nog fijn kunnen vliegen. Berthill wist ook te vertellen dat het heftig was in de lucht, want de schouderbladen kwamen regelmatig strak in het riemen. Fred en Helene hebben ook nog even kunnen genieten van de zon. Henk is nog aan het klussen geweest aan zijn vliegtuig. Connie en ik hebben genoten van prachtige spreeuwen kunstwerken in de lucht, een twintigtal gele kwikstaarten, torenvalk en de zwaluwen. Prachtig om een slow motion te zien van deze luchtacrobaten. En ze vonden het waarschijnlijk leuk om tussen de knieen en de luifelstokken te sjezen. Ik vind het razend interessant hoe deze beestjes met zo hoge snelheid de insecten weten en zien en te vangen. Door de zon en af en toe wat nattigheid weet het gras wel heel snel te groeien. In tussentijd heb ik nieuwe tussenlijnen gemaakt en ook een nieuwe solo lijn (60m). Dus de NK-sleep kan volgende week vanaf donderdag 7 september t/m zondag 10 september van start gaan op EHST. Connie hebben lekker op de camping eten klaargemaakt en zitten nu aan een kopke thee en koffie. Connie had ook nog een mooie fietsroute uitgestippeld en hebben tot 21u gefietst. Was trouwens al aardig donker. Wat een fijne dag hebben we gehad en het voelde als een echte vakantiedag.

De Roofvogel wel zien vliegen achter de bosjes, maar in verre weg van aggressief hoor