Hele weekend wordt zomers voorspeld, veel zon maar wel koude wind, vanwege de windrichting die al tijden kampt met een noordelijke stroming. Koude bovenlucht en warme aarde, geeft natuurlijk wel voor de ervaren piloten een boost in de lucht. Dat wil natuurlijk wel. Voor onze cursisten is het heel vroeg opstaan en proberen voor de thermische activiteiten wakker worden de eerste vluchten gemaakt te hebben. En dan laat in de avond tegen zonsondergang de laatste vluchten te doen als de aardwarmte energie wat is afgezwakt. In deze tussentijd heeft men de tijd voor zichzelf. Er kunnen in het paviljoen op een groot scherm filmpjes bekeken worden, er kan geoefend worden in de delta-simulator, er kan eigen werk gedaan worden en men kan lekker chillen met een interessant boek.

Theo oefent in de simulator de stuurbewegingen.

Heleen heeft tussendoor niet echt vrij, want er worden introducties gevlogen met mensen die graag een tandembeleving willen meemaken. Nou ik kan je vertellen in de thermische omstandigheden is het voor haar kei hard werken hoor. Petje af dat ze de tandem zo goed in positie weet te houden. De praktijk bleek dit weekend toch niet geheel over te komen met de voorspellingen. Dat de wind in de avond zou aantrekken wel, maar bijvoorbeeld op zaterdag meer dan zondag, bleek andersom te zijn. En de zaterdag zou beter zijn dan de zondag, echter het leek wel omgekeerd.

Even wat administratie tussendoor

Theo heeft vrijdag maar liefst 4 tandemvluchten gemaakt met Heleen. Twee in de ochtend en twee in de avond tegen sunset aan. Super leuk op de video is te zien dat hij ontspannen onder de tandem aan het sturen is. Scant de lucht goed, beoordeeld het verloop van het circuit goed en af en toe de handen heel losjes aan de bottombar, om zeker te zijn dat de delta ook heel goed getrimd vliegt. Na de landing, het eerst wat hij zei: “Dit vond ik het echt leuk!”. Dat gaat hartstikke mooi Theo.

Zaterdag stonden Pavel en Theo al weer vroeg paraat om de eerste vluchten te gaan maken, echter het bleef bij twee voor Pavel en één voor Theo, omdat het erg vlot turbulent werd in de lucht. Een jong duo Jantine en Arie-Cornelius kregen vandaag ook hun tandembeleving met het deltavliegen.

Super fijn te horen dat ze het zo het fantastisch vonden en dit zeker gingen doorgeven aan vrienden. Arie had zelfs nog een thermiekvlucht te pakken, dat Jantine wel een beetje jammer vond, dat ze als eerste was gegaan, want dat had ze ook wel graag gewild. Julius was ook meegekomen, voor het geval dat Rob en Ivo opgehaald zouden moeten worden. Dat is natuurlijk wel heel tof. Ivo had ik in een heel mooie bel kunnen wegzetten en hij maakte er ook dankbaar gebruik van. Hij speerde omhoog en nadat ik geland was, is Ivo niet meer zichtbaar in de blauwe lucht. Zo hoog zat hij al dus. Volgens mij heeft hij ook weer een record gevlogen met zijn vlucht. Rob, de vader van Ivo ging hem vlot achterna en zag hem later staan aan de grond. Rob ging nog een stukje verder, alhoewel dat voor de motivatie wel moeilijk was. Het was uiteindelijk toch een familiefeestje.

Pieter wilde voor dat hij met Irene naar Láragne ging nog een paar sleepjes maken. Het release touwtje dat hij gebruikt was niet van Dyneema maar van Kevlar en erg dun. Deze was tijdens het slepen op 180m geknapt. (aandachtspunt dus) Toch wist hij de sterke bel te nemen waar we in waren beland en is een hele tijd aan het vliegen geweest sky-high. Moe en voldaan kon hij na het landen zijn delta weer invouwen. Theo was de zaterdagavond weer paraat voor een avondvlucht. Aangezien hij inmiddels meer ervaring had dan de andere piloten in spe, ging hij met Heleen om iets voor 21u weer in de lucht. De wind was uiteindelijk voor de andere te hard om voldoende te kunnen leren. De zaterdag werd net voor sunset prachtig afgesloten met ondergaande zon en opkomende maan.

Martin heeft zijn hele delta met een speciale wax geimpregneerd, zodat het mylar weer superglad is. Resultaat is al vlot zichtbaar. Hij heeft zondag een geweldige vlucht gemaakt vanaf EHST. En top dat Marjoleine na km’s te hebben gewandeld Martin gaat ophalen. Ik kreeg een appje dat ze inmiddels al weer thuis waren, toen ik net de sleutel in het slot stak de hangaar af te sluiten. Later zag ik dat hij in een heel rap tempo 70 km had gevlogen. Wow, dat was weer een topper boven de 100 xc punten.

Dat zal wel even spannend geweest zijn, want 200m is niet veel meer.

In de ochtend hadden Craig, Pavel en Theo nog een vlucht kunnen maken. Craig en Pavel gingen goed en werden eigenlijk ook een beetje beloond met een wonderlijke droomvlucht. Bij Theo was de lucht al zodanig onrustig, dat er een moment was aangebroken te releasen en weer terug op het vliegveld te landen. Dat was ook weer een mooie ervaring voor Theo, dat hij kon beoordelen, van waar kunnen we landen, kunnen we nog een circuit vliegen of is een buitenlanding veiliger. Hierna heeft Heleen nog een toerist gesleept. Jan, vond het super relaxed en wil het deltavliegen waarschijnlijk heel graag gaan leren. Alvast heel veel succes gewenst. Koos Gasman, voorheen delta- en trikepiloot was ook op bezoek bij EHST. De nieuwe chefkok Mustafa heeft ons weer allerlei lekkere hapjes voorgeschoteld en het was goed toeven op het terras. Koos en Heleen gingen rond primetime de lucht in. En dat was daadwerkelijk behoorlijk turbulent. Maar dit werd wel beloond met een lange thermiekvlucht. Goed gedaan hoor. Diederik bedacht zich in de ochtend nog, tja zal er niet teveel wind zijn? Toch maar gegaan, en jawel hij wist een vlucht te maken van 2 uur en weer keurig op de voetjes geland terug op honk. Voor ieder een tip, als Diederik staat ingeschreven, dan wordt het een goede vliegdag. En als je vraagt aan Diederik, hoe weet jij toch dat het een goede vliegdag wordt telkens. Heel simpel zei Diederik, je kijkt gewoon of Martin is ingeschreven, dan weet je dat het omhoog gaat.

Ook willen we met z’n allen Connie hartelijk bedanken voor het al heel vroeg in de ochtend havenmeester te zijn en in te vallen totdat de dienstdoende havenmeesters aanwezig waren. Ook alle dienstdoende havenmeesters bedankt natuurlijk. Wat een fantastisch mooi weekend hebben we weer achter de rug.

In alle rust de nabespreking van de prachtige vlucht, die Diederik weer helemaal blij maakte.