Afgelopen weken heeft Heleen en heel veel vrijwilligers van Delta Flying Adventures enorm hun best gedaan om de open dagen van vrijdag t/m zondag tot een succes te laten verlopen.

Zo ook hebben de MLA-piloten van EHST hun best gedaan de zondag goed te laten verlopen. Vrijwilligers hebben in de buurt flyers rondgebracht. De bedoeling van deze zondag was, om de mensen in de omgeving kennis te laten maken met het vliegveld te Stadskanaal. Vele toestellen werden buiten tentoongesteld en via een ontvangst buiten bij het Paviljoen werden de gasten aangesproken en wegwijs gemaakt in het vliegwereldje hier te Westerwolde. De vele vrijwilligers hebben heel veel kunnen vertellen aan de geïnteresseerde waarvan de kinderen betreffende alle in- en outs van een deltavlieger, wat men dan ook nog in de praktijk kon ervaren.

De MLA piloten hebben hun hartje op kunnen halen, want er zijn zo’n 60 tal introductie vluchten gemaakt. Er waren zondag ook wel heel veel mensen ter been, meer dan 1000 bezoekers heb ik achteraf begrepen. Er waren ook vele aanmeldingen om een tandem-deltavlucht te maken met Heleen en Bart. Helaas hebben we dit vanwege de winderige weersomstandigheden niet kunnen doen i.v.m. de veiligheid. Heel, heel jammer. Maar we hebben ons met zijn allen niet uit het veld weten te slaan, omdat er binnen voldoende georganiseerd was. Zoals lezingen door top deltapiloten.

Martin, ook heel vaak te zien op EHST, hield zijn lezing over het weer, thermiek en wat ik zelf ook heel interessant vond was dat de weight@balance van het harnas zo ontzettende belangrijk is. Het Moyes harnas heeft o.a. ook in de windtunnel van de universiteit te Delft testen gedaan. Het was inderdaad een verbluffend resultaat hoe goed deze is gestroomlijnd. Martin wist ook te vertellen dat bij de “101 maten” die je door moet geven aan de fabrikant, dat dan later toch het harnas nog op je persoonlijke voorkeuren ingesteld dient te worden. Bijvoorbeeld altijd, je harnas op gelijke manier inpakken ook rekening houden met de waterzak en hoeveelheid. En de werking van thermiek blijft ook heel fascinerend.  Zo ook hield onze Nederlandse toppiloot die ook internationaal heel goed scoort een mooi lezing van hoe het bij hem is begonnen. Van jong broekie naar nu vader zijn waar de rode draad toch ook wel een beetje het vliegen is. Belangrijk voor hem is dat het meedoen van internationale wedstrijden, dat je veel mensen leert kennen met dezelfde passie en ook de nieuwste ontwikkelingen in de materialen gaat zien. Wat heel leuk was dat Arne een foto liet zien van een vleugeltip die uitgevoerd was met een “external tip” en de vraag stelde aan het publiek waarom dit op deze manier ontwikkeld was? Antwoorden als: “minder flutteren”, “betere luchstroming”. “minder weerstand”, etc. maar het mooiste antwoord vond ik toch wel van Liza (dochter van Pavel, leerling Heleen), namelijk: “Het is gewoon mooier”. Fantastich!

Even over de kinderen van Pavel gesproken, zij hebben vrijdag een vlucht mee kunnen maken in de DragonFly.

Liza en Konstatin hebben beide op een eigen manier een vlieghandje. Zo mooie subtiele bewegingen om de stuuropdrachten uit te voeren. Echt heel knap. Ze hebben beide een DragonFly-certificaat verdiend. Later hebben ze ook nog een introvlucht gemaakt in een dichte MLA, ik meen dat Jordy de instructeur was. Heerlijke kinderen Pavel, zo rustig, zich zelf vermakend 3 dagen lang, beleefd, vrolijk, vol interesse, en ook dierenliefhebbers. Ook de kleinzoon Bentley van Wilfried kon er geen genoeg van krijgen.

Zaterdag was hij nog met James in de Shark gaan vliegen (één van de snelste MLA’s ter wereld) en later heeft hij ook meerdere malen gaan vliegen in de Hang Glider Simulator. En dit deed hij mirakels goed. Wist ook een aantal keer het strand te behalen zonder tegen de bergen aan te vliegen. De simulator was zondag van ochtend t/m middag continue bemenst door jong en oud. Zelf heb ik heel veel verhaaltjes kunnen vertellen aan DragonFly geïnteresseerde mensen. De kinderen kregen na uitleg over de stuurknuppel en gelijktijdige beweging van de flappen wat ze dus ook konden zien een verhaaltje te horen en werd er een situatie geschetst en beoordeeld werd dan hoe de reactie van de piloot in spe was. Dat vonden veel kinderen spannend om te doen.

Een oma van een kind zei al, jullie zijn zaadjes aan het zaaien met een brede glimlach. Zo leuk was het ook te horen van mensen uit de buurt, dat het groene vliegtuigje gewoon een begrip is van, dat het mooi weer is of gaat worden. Al 19 jaar genieten ze van het schouwspel. Adinda heeft met Martijn ook nog vlucht gemaakt in de 3Y5.

Het zijn geslaagde dagen geweest ondanks dat er door de delta’s niet gevlogen kon worden vanwege de harde wind. Er zijn zeker een aantal leermomenten tevoorschijn gekomen, die bij een volgend evenement kunnen worden meegenomen. Daar zijn dan weer de evaluatiegesprekken voor. En nog een persbericht: klik

Klik