Zondag 25 september was niet de dag zoals Ivo had bedacht. In de ochtend was het prachtig mooi blauw weer, echter… Toen Erik net zijn delta had ontplooit en opgespannen, bleek er dreigende lucht aan te komen. Met m’n testrondje vliegen zag ik het ten noorden van Stadskanaal al flinke buien. Erik besloot weer in te pakken en was precies op tijd met de pakzak, want daarna ging het flink spatten. Ivo had zijn vlieger nog klaarstaan en heeft tussendoor nog snel een vluchtje kunnen maken om te oefenen. In eerste instantie vloog ik richting oosten en bij het 180° draaien kwam ineens de dreigende lucht op hem af, dat op hoogte nog veel dreigender lijkt dan op de grond. Achteraf zei Ivo ook, we draaide en yeeeeeeeeeee wat is dat, en koppelde gelijk los. Allen nog net op tijd droog in de hangaar.

Zaterdag een heel natte dag, dus heb ik Coen gaan assisteren met het onderhoud aan een clubkist. Wat me opviel dat deze na gebruik gewoon in de hangaar wordt geplaatst, zonder dat de vliegen op de wiel-kappen en propeller zijn verwijderd. Wel zonde zo’n mooie kist. Coen had ook heel zijn handen onder het vliegenbloed bij het handmatig ronddraaien van de prop, om te ontluchten voor het starten. Dan heeft de DragonFly het toch wel beter, want na elke dag gewerkt te hebben worden zijn propeller-wieken heerlijk gemasseerd in een vliegen-oplosbaar sopje en netjes droog gestreeld. Enfin, gaat vast ooit goedkomen met de clubkisten. Inmiddels in de werkplaats aangekomen, zijn de bougies en, de olie vervangen, en er is goed gecontroleerd op opmerkzaamheden. De motor ziet er prachtig uit na 150 u, net of hij nieuw uit de doos komt. Onder de kap is het dus prima.

Coen en ik net klaar met het onderhoud, en laatste schroefje is vastgedraaid. Foto: Cornelia

Vrijdagochtend op de camping van EHST begint wel heel speciaal. Bij het open doen van de caravandeur fladderen allemaal vogels op een meter afstand van me vandaan. Even mijn bril en telefoon pakken, want ik wil natuurlijk wel weten wat voor vroege vogeltjes het zijn. Ik dacht eerst aan spreeuwen, maar die dartelen niet zo in de lucht. Het bleken zwaluwen te zijn en wel honderden. Op de caravan, op de randjes van het toilethuisje en heel veel op de zonkant van het paviljoen-dak. Waarschijnlijk zich aan het voorbereiden om een grote trek naar het zuiden te maken.

Zoom maar in, honderden zwaluwen zijn zich lekker aan het opwarmen met de stralingswarmte van het dak.

Vanmiddag komen Ivo en Rob naar EHST om te gaan vliegen. Misschien gaat het wel een nieuwe spreuk worden. Zijn er honderden zwaluwen op het dak, dan gaat het deltavliegen heel gemak.

Deze spreuk gaat het dus niet worden, want deze is al na 1 waarneming ontkracht. Want na half vier werd het pas droog. Toch nog een aantal vluchtjes kunnen maken, want om voorbij vijf uur ging het weer spatten. Ivo heeft zijn nieuwe Laminar Mast R gaan uittesten. Ten opzichte van zijn Sting was dit wel een wereld van verschil en ging als een raket zo snel. Dat wordt zeker nog een aantal keer oefenen om de rust in het vliegen te vinden en niet de spierballen hoeven te gebruiken.

Rob en Ivo gaan zich klaarmaken om toch nog een vlucht te kunnen maken.