Zondagmorgen 17 juli hebben Cornelia en Coen de delta op het dak gelegd. We gaan het toch maar eens proberen, ondanks het feit dat de wind wel eens tussendoor zou kunnen draaien. Achteraf bleek het grotendeels van de dag 0 wind te zijn. De havenmeester had wel 3x de “runway in use” gewisseld. Er was opgebouwd bij de hangaars (starten richting 240°, ofwel runway 24). Coen wilde gaan starten net toen de baan 06 in gebruik werd genomen. Delta op dolly en lopen maar. Halverwege kwam de havenmeester naar Coen toe om te zeggen dat hij toch weer van 24 kan starten. Cornelia had geluk, want zij had de delta al wel op een dolly geplaatst, maar was nog niet gaan lopen. Na even uitblazen was Coen gereed om te starten. Ik had in mijn test rondje vliegen niet echt veel thermiek gevoeld. Dus het zal ons benieuwen. Na de start, op een paar honderd meter hoogte, kwam er ineens van noordoostelijke richting een meeuw met grote vaart langs me heen suizen. Heee… dacht ik goed opletten, want dan is er thermiek in de buurt. En plots zag ik 50m onder mij een ooievaar indraaien, en gelijktijdig voelde ik de DragonFly ook hoogte pakken. Yes, een goede bel. Een tweede ooievaar kwam ook nog draaien, terwijl de andere al weer richting Stadskanaal zweefde. Coen voelde de stijg ook heel goed en koppelde zelf al vroeg los om zelf verder te gaan. Coen bleek de ooievaar ook gezien te hebben en met een paar 360°ers gemaakt te hebben, huueee?? ……. Geen ooievaar meer te zien.

Ooievaar (vliegend zebrapad) Foto: Vroege vogels BNNVara

De bel was inmiddels ook flink uitgedoofd. Cornelia kreeg via de radio al te horen dat het boven blijven wel een hele uitdaging bleek en dat ze heel zuinig zal moeten vliegen om gebruik te kunnen maken van de thermiek. Het bleek heel moeilijk te zijn om hoog te blijven, maar Coen was het toch gelukt om nog ongeveer een half uur te blijven vliegen met heel zuinig de bochten in de minimale thermiek te draaien en veel geduld te hebben met +6 meter/minuut. Helaas heeft Cornelia de thermiek niet gevonden, maar ze had wel intens genoten van het heldere uitzicht. Tevens was haar landing ook spectaculair om te zien. Zij durft dat als geen ander. Nul wind dus de grondsnelheid is dan best wel wat en toen een enorme flair en dalend als een parachute op het landingsterrein. Knap gedaan Cornelia. Top.

Zondag 17-07-2022, KNMI:

THERMIEK: VANAF 07 UTC MATIG, VANAF 10 UTC LOKAAL VRIJ KRACHTIG.