Woensdag 22 juni. De boeren in Nederland wilde zich laten horen. Miljoenen mensen moesten hier van mee profiteren. Ik heb bijvoorbeeld 4u45m erover gedaan om op het vliegveld te komen. Zoveel tractoren heb ik nooit eerder bij elkaar gezien. Blijkbaar hebben de blauwe trekkers de voorkeur bij de boeren, daarna de groene en dan de rode. Gele heb ik niet gezien. Het verkeer voelde niet veilig en het luchtfilter kon al het roet van de tractoren niet tegenhouden en het gaf een metaalachtige smaak in de mond. Veel files, veel uitstoot. Ik weet niet of de uitwerking van deze actie nu zo doordacht is.

Enfin in het Noorden was het lekker rustig en prachtig zonnig thermisch weer en zowat geen wind.

Het was wel een piepdozendag. Rob vd Leeden had zijn piepdoos vergeten mee te nemen en Ivo had de piepdoos niet geplaatst op zijn delta. (mooi verhaal kan Ivo beter in alle geuren en kleuren vertellen 😉 ) De 2e start met Ivo heb ik aan het einde van de runway afgezwaaid. Waarop Ivo gelijk reageerde en netjes landde aan het einde van de baan. Ik vond namelijk de sleep erg vreemd en voor de veiligheid, dat we beide nog konden landen op het veld heb ik afgezwaaid. Waarom? De motor had een geluid wat ik niet kende, toerental bleef 500 rpm achterwege, kreeg niet zoals gebruikelijk voldoende hoogte. Conclusie: Wind was 180° gedraaid over de hangaars vandaan. Waarschijnlijk wind gerold, en precies in een warm sinkgebied. Eerst zelf weer een test gedaan en gevlogen, en niets aan de hand. Dus geen motorisch falen. Heel vreemd dit mee te maken, maar goed opgelost. Mijn piepdoos had later ook kuren, deze was tijdens de sleep data aan het processen en bleef steken bij 86. Geen enkele knop deed het meer, en ik was net Diederik aan het slepen. Mmmm, dan maar op ervaring en gevoel. Goed luisteren hoe de motor klonk, horizon goed bekijken en voelen, he hier gaat het omhoog. Diederik dacht nog waarom draait hij nou niet, dit is toch een goede bel. Dus Diederik nam het touw zelf in handen en ontkoppelde en ging toen zelf naar de bel. Uiteindelijk heeft Diederik 3u09m gevlogen.

Diederik had een voldaan gevoel na een fantastische vlucht. Wat ook leuk was dat hij me liet weten, dat het al tijden geleden was dat hij in het afgelopen voorjaar zo veel heeft gevlogen, en mede dankzij de mogelijkheid op EHST.

Ivo heeft de opdracht gekregen van Pa om een kleine overland te gaan doen. Taak: Musselkanaal en terug. Ivo pakte het goed aan en met alle geduld liet hij zich naar net geen 1000m driften. En rustig ging hij al draaiend richting Musselkanaal. Enfin met het steken, ging het met 1 rechte lijn rustig naar beneden en dit gaf geen hoop om een nieuwe bel tegen te komen en besloot dus terug te gaan en op grote hoogte uiteindelijk aankwam op het veld. Je had Pa moeten horen, en hij moet doorgaan, er komt vanzelf wel stijg. Ik vond het netjes gedaan hoor van Ivo. Rob L ging ook vliegen met de vlieger van Ivo. Leuk van beneden te beoordelen, hoe schattig het er uitzag hoe rustig Diederik en Rob met elkaar de thermiek namen.

Links Rob, rechts Diederik (foto: 6x zoom)

Ivo en Diederik hebben een prachtige landing gemaakt. Rob is weggevlogen en Ivo is pa gaan zoeken. Waar hij geland is weet ik nog niet.

Ik heb genoten van het vliegen in de DragonFly, lekker in een polo met korte mouwtjes.