Impressie gemaakt door Henk Drent: Klik

Woensdag was het dan zover. De beste piloten uit heel het land kwamen van her en der samen op EHST. Een aantal waren piloten waren zelfs al dinsdagavond gearriveerd om op de eerste wedstrijddag helemaal fit te zijn. De weersverwachtingen werden deze avond nauwkeurig naast elkaar beoordeeld. Het bleek al gauw dat het woensdag een moeilijke dag gaat worden en donderdag nog moeilijker. Over het gehele land was namelijk de thermiekverwachting niet hoopvol en het noorden gaf nog de beste kansen. We kregen van de wedstrijdleider Adrie Bijsterbosch een app melding dat de briefing om 10 u op het terras is van het paviljoen. Petje af voor Adrie, want hij spreekt luid, duidelijk, kort en krachtig. Hierna ging het wedstrijd feest van start.

Taak briefing woensdag 12u

De veiligheidscommissie en taak-commissie zouden om 12 uur de taak bekend maken. Zoals gebruikelijk gaf onze Martin nog even een update van de weersverwachting. Aangezien er weinig thermiek zou zijn is de taak klein gekozen en een beetje zigzaggend in de buurt, zodat de piloten in de lucht misschien nog wat aan elkaar konden hebben met het opsporen van de stijgende lucht. (De thermiekbril, die zacht rose banen laat zien waar de warmte stijgt, is trouwens te bestellen). De startvolgorde wordt bepaald met de huidige ranking en dan wordt er nog een formule op los gelaten door deze beginvolgorde nog eens om te draaien. Uiteindelijk was dit de eerste startvolgorde: Sander, Martin, Arne, Gijs, Egbert, Coen, Joost, Koos, Tanno, Emiel, Henk en Ronald. De laatste 2 piloten zijn ingedeeld in de Sportklasse.

Ik weet niet of Sander het in de gaten heeft, maar hij zou tijdens zijn vlucht zomaar dorst kunnen gaan krijgen….

Het start-window zou geopend worden om 13u, en Sander stond ook exact klaar op deze tijd. Brrrrrmmmm daar gaan we, en nu kan ik niet veel tekst meer reproduceren, na ruim 200 km gesleept te hebben. Ik kan niet anders melden dat alles op rolletjes is verlopen, en telkens als ik geland was stond de volgende delta-piloot alweer klaar en roets daar gingen we weer. Nadat ieder weer op zijn plekje is aangekomen, begon Arne het FAI wedstrijdprogramma te gebruiken om alle tracks van de deltapiloten in te kunnen lezen. Op donderdag bij de briefing wist Adrie uiteindelijk de score door te geven. Deze was: 1e Gijs, 2e Arne en 3e Martin. Deze dag kwam de thermiek pas laat op gang en pas laat in de middag kon er gebruik van gemaakt worden. En na 190 km slepen kon ik de DragonFly weer een poetsbeurtje geven. De DragonFly had er echt zin in, start goed, trekt goed, temperaturen van koelwater en uitlaatgassen zijn perfect. Ben helemaal blij. Emiel heeft op zijn e-wiel nog een super leuke video opgenomen.

Emiel op Ewiel

We hebben tijdens de wedstrijd toch nog moeten verkassen, omdat zoals ook verwacht de wind zou gaan ruimen, dus we moesten van runway 06 naar runway 24. Merel riep al snel naar papa om dit te gaan vertellen.

Julia was al snel op weg om te gaan vertellen aan papa, dat er verkast gaat worden. Ik was net iets te laat
En Merel liep tevreden weer naar mama om te vertellen dat de deltapiloten netjes naar de andere kant van het vliegveld lopen.

Ben benieuwd wat de score deze dag gaat worden.

Vrijdag is al weer aangebroken, erg grijs maar wel een lekkere temperatuur. Ik was druk met de logboeken aanvullen, toen Coen langs kwam met de melding “Mobilhome breakfast service” Wow dat is wel tof zeg. Cornelia heeft elke ochtend weer iets special gemaakt met yogurt, verse vruchten, noten en diverse andere lekkere dingen. Ze zegt me ook dat ik hier de ochtend ruim mee door kom, en dat is ook zo.

Een aantal mannen waren al vroeg aan het opbouwen, want om 16u zou het kunnen gaan spoken. Klik

Om 12 uur was de briefing op het veld. Adrie heeft een luide stem, maar boven het geluid van een grasmaaier en een grote trekker was toch wel een beetje veel van het goede. Er moest een grasroller opgehaald worden ter reparatie die precies op de briefingplaats lag. Enfin niet erg, de briefing werd 5 minuten later. Nu kon de donderdagscore bekend gemaakt worden. Arne die gelukkig het scoreprogramma kan bedienen, vroeg vooraf dat er toch iemand dit moet controleren, want de 1e plaats ging naar Arne, 2e naar Sander en 3e naar Martin. In de sportklasse was iets gebeurd, dat niet nagedaan kan worden. Bij het inlezen van de track van Henk en Ronald, bleek dus dat ze ieder met een andere route toch op de meter nauwkeurig dezelfde afstand hadden afgelegd. Heel frapant. Ieder werd beloond met een mooie grote sinaasappel. Emiel had had het een script bedacht om met z’n allen te doen om Annet een hart onder de riem te steken. Annet kon er deze keer helaas niet bij zijn, omdat ze aan het knokken is om te herstellen.

Foto gemaakt voor Annet door Emiel de regisseur.

Het zou vrijdag een marginale dag gaan worden en zeker niet te lang. Alle deelnemers hebben toch even het luchtruim kunnen proeven. Volgens mij kan je boven in de lucht het water al ruiken dat naar ons toe zou komen. Want in het zuiden van het land viel al voldoende regen. Uiteindelijk toen de buien bij Borger zijn aangebroken, werd het deltavliegen gestaakt en ieder had de spullen precies voor de felle bui op het droge. Begin van de avond werd een bbq voorbereid door Denise en Martin. Het werd een gezellige praatzame avond, met lekker eten en drinken. De sterren van de avond waren natuurlijk wel Merel en Julia.

BBQ buiten en binnen fijn samen zijn en lekker eten.

Klop klop, hee daar is Coen weer en kondigt nu aan dat er een warm croissantje en koffie klaar staat… wooo dat is gaaf, dan ga ik gauw..

Dat waren heerlijke broodjes met lekker bakkie koffie. Wat word ik toch verwend. Nu was het al weer tijd voor de ochtend briefing.

Iedereen prijs en na de briefing deelde Adrie de prijzen uit, namelijk een overheerlijke mandarijn.

Arne heeft in de nacht na de bbq nog alle tracks ingelezen en beoordeeld met een score. Arne stond deze keer op een gedeelde 1e plaats, namelijk samen met iedere andere deelnemer. Er kwamen dus geen punten het score-programma, ook al hadden er een aantal het 1e keerpunt kunnen bereiken. Wel jammer. Tevens gaf onze weerman Martin aan dat het vandaag (zaterdag) niets kan gaan worden, maar zondag heeft heel misschien nog kansen. In het zuiden en midden van het land overal bagger en in het noorden viel het nog mee, maar wel overcast bewolking. Ik zelf heb mijn tracks van vrijdag bekeken en ik zag voor mij een bekende spinazie persoon.

Moderne Popeye the sailor man met wing suit

Zaterdag werd uiteindelijk een rustdag en ieder deed zijn eigen dingetjes, homework, wandelen, visites, mountainbiken, chillen, etc. Arne heeft een ongelukje gehad met zijn mountainbike op een speciale mountainbike route in de buurt van Stadskanaal, die niet goed was onderhouden en gevaarlijke bochten in zich had. Ik hoop dat hij weer gauw paraat is en dat de beenwond snel geneest. Cornelia heeft bij de bouwmarkt nog nieuwe douche kop en slang gehaald, want deze waren in de toiletruimte versleten. Hartelijk dank voor de dameskant en herenkant weer in orde te maken. Helemaal top.

Zondag lijkt de weersverwachting zodanig dat het nog niet zeker is dat de laatste dag gaat vervallen. We zullen de briefing op de camping om kwart over tien afwachten.

Misschien trekt het open, maar de verwachting is dat dit pas na 16u gebeurd.

Uiteindelijk is de taak van de laatste NK-dag gecanceld, omdat de zon te lang wegbleef. Tussentijds ging Rob en zoon Ivo zich nog klaar maken voor een vlucht.

Tijdens het inpakken is Ivo nog aandachtig de wedstrijd van Max Verstappen aan het volgen.

Adrie ging de prijsuitreiking voorbereiden. Spanning ten top en wie gaat uiteindelijk de wisselbeker overnemen?

Martin (winnaar 2020) draagt de wisselbeker over aan
Arne (winnaar 2021)

De winnaar voor de klasse-1 is uiteindelijk Arne Tanzer geworden, 2e Martin van Helden en op de 3e plaats Joost Eertman. De sportklasse was een nek aan nek race. Beide precies dezelfde afstand afgelegd op de meter nauwkeurig. Uiteindelijk kreeg de 1e prijs Henk Drent en de 2e prijs Ronald de Bats.

Gijs, Egbert en Henk hebben nog genoten van een laatste vluchtje als afsluiter van een leuke vliegweek. Egbert had zelfs nog een 1e keerpunt weten te behalen. Henk liet als allerlaatste ook een prachtige flair zien bij de landing. Helemaal top.

Het thermische weer dat nodig is voor lange vluchten was er niet maar het waren wel heel wat zomerse dagen tijdens het NK, waar we allen met volle teugen van hebben genoten. Dank aan Cornelia die ook de toiletruimte van de dames heeft bijgehouden en ik hoop dat ik het goed gedaan heb bij de heren.

Dit is het mooie van organisator zijn dan ben je nog lang in de weer om alles op te ruimen, terwijl de andere al lang en breed vertrokken zijn. Adrie je bent helemaal geweldig šŸ™‚
Coen, Cornelia en ik gingen moe en voldaan tegen sunset nog een afsluitertje nemen bij de plaza, voordat we huiswaarts keerde.