2e Pinksterdag vroeg in de ochtend zagen de wolken er al dreigend uit. Ze wilde volgens mij al heel gauw wat water kwijt. De DragonFly uit de werkplaats gereden en met zijn staart vastgezet aan mijn busje. De inloop-procedure kon beginnen. Ruim een uur lang met allerlei verschillende tijdsperiodes en verschillende toeren per minuut. Er was toch nog een heel klein lekje van koelvloeistof, dat kan ik later weer fixen. Nu gauw naar zijn eigen stekje gereden om te overnachten in de hangaar 4.

Zondag in de ochtend was het rustig weer, zodat de DragonFly naar de hangaar kon worden gereden voor de opbouw van de motor. Coen was al vroeg terplekke. Er is ontzettend veel gesleuteld, om de juiste afstellingen te kunnen bereiken.

De motor is net op de motorsteun geplaatst.

De synchronisatie van beide carburateurs is heel belangrijk voor een soepel lopende motor. Aangezien we beide toch niet helemaal tevreden waren, hebben we Bart’s expertise als FAA Certified Technican voor de Rotax 582/912/914 hierin gevraagd. Nogmaals dank voor zijn duidelijke advies.

Selfie modus maakt er Russisch van ? 😉

De motor heeft nu zijn eerste kwartiertje gelopen met hele rustige toerentallen. We gaan het inlopen rustig opbouwen. Vannacht kan de motor weer goed afkoelen. Morgen de vloeistofniveaus controleren, beoordelen of er lekkage zijn, en dan het inloop-protocol van Rotax volgen. Hopelijk vallen er zondag niet teveel buien. Vanavond zijn we beide erg moe en zullen denk goed slapen

Moe maar tevreden voor vandaag.

Zaterdag 22-05-2021. Te harde wind om de DragonFly veilig van hangaar naar werkplaats te rijden. Dit is wel heel extreem herfstweer dit Pinksterweekeinde. Terwijl Cornelia en een aantal andere leden het vliegveld weer aan het netjes maken waren, gingen Coen en ik gingen toch maar aan de Rotax beginnen. (Het was uiteindelijk toch geen weer voor de schilderklus die ik had gepland) Er was nog voldoende te doen om alles weer op de motor te plaatsen, zoals de bougies, carburateurs, radiator, startmotor, uitlaat en allerlei beugels en sensoren, gearbox vullen met olie, olievat luchtvrij vullen, en alle brandstofslangen zodanig beschermen en vastzetten, dat het tijdens het trillen van de motor niet kan beschadigen. Ja we inmiddels al heel wat gesleuteld. En nogmaals super bedankt voor het gezellig etentje door Cornelia en Coen aangeboden. Morgen gaan we gewoon weer verder waar we gebleven waren. Hopelijk waait het minder!

##
Gelukkig is het weer belabberd. Dan drukt mijn verantwoordelijkheid gevoel iets minder. Helaas is revisie van het huidige motorblok niet meer mogelijk. Dus hoe zo snel mogelijk aan een ander motorblok komen waarvan de gearbox overgezet moet worden, omdat deze ook niet meer leverbaar is. Dan maar brengen en halen, want met de huidige verzendtijden is geen touw meer aan vast te knopen bij de transporten. Donderdag rond 10u vertrokken vanuit Hellevoetsluis naar EHST. Huidige motorblok opgehaald. Daarna naar Bad Nieuwe Schans een Coronatest laten doen aan de grens. Een certificaat is namelijk verplicht als je door Duitsland reist. Na een kwartier wachten kwam de analiste naar buiten met het formulier. Het leek net dat ik een diploma kreeg, dus ik juichte volop. En dat nog wel met een negatief resultaat. Dat was vroeger toch anders… 😉 Enfin de bodyguards, afnemers en analisten moesten wel erg lachen, want zo blij hadden ze nog nooit iemand gezien. Door naar Schechen, onder München. Ik werd door Herrn Franz vriendelijk ontvangen op een vroege vrijdagochtend. Koffie en rondleiding van zijn zaak was een leuke bijkomstigheid. Ook trouwens de besneeuwde bergtoppen die je kon zien als je uit het raam keek naar buiten. Dat was wel lang geleden en gaf toch een beetje vakantiegevoel. De monteurs deden hun uiterste best om aan de klant zijn wensen te voldoen. Goed dat ik langs ben geweest, omdat wat ik besteld had toch niet volledig was. Gelukkig hadden ze ook een volledige motor op voorraad. Vrijdagavond was ik weer net op tijd (20:55) om bij de AH in Stadskanaal een stoommaaltijdje te bemachtigen, na 2.051 km gereden te hebben. Coen heeft al toegezegd me morgen te gaan helpen bij de montage op de DragonFly. Super tof.

De nieuwe Rotax 582 klaar om de gearbox te plaatsen

Wat me opgevallen is dat ik pas na 2 dagen en 2000 km gereden te hebben de 1e vrachtauto met Nederlands kenteken heb zien rijden. Moeten de bloemen vanuit het Westland niet meer naar Europa? Geen enkele personenauto met NL kenteken. Zelfs bij caravans zou je dat verwachten, maar allemaal Duits, 3 Belgen, 4 uit Denemarken, 1 uit GB en heel veel uit Polen. Tja je moet wat als je onderweg bent. Toch is het luisterboek met 74 hoofdstukken toch nog maar net over de helft.