Wat hebben we van een prachtig thermisch weekend mogen genieten. Voor een aantal piloten was het weer voor de eerste keer de vleugels spreiden en met een gezonde spanning wilden zij het luchtruim weer gaan verkennen. Yan was op zaterdag in alle vroegte al zijn UNO Firebird vleugel vliegklaar aan het maken. Waarom zo vroeg? Dan kan namelijk de variabele thermiek factor geëlimineerd worden, zodat er tevens bij rustige weersomstandigheden een wederzijds vertrouwen aan beide zijden van de sleepkabel kan groeien. Yan is op dit moment de jongste Nederlands gebrevetteerd deltapiloot, hij is namelijk 16 jaar. Heerlijk om hem te slepen. Hij houd de vleugel keurig strak in de juiste positie achter de DragonFly. Hij weet uiteindelijk in de thermiek te centreren en stijgt tot heel hoog. In de lucht presenteerde hij nog wat enkele mooie bochten en sloot na een hele tijd in de lucht te zijn geweest zijn vlucht met een keurige flair landing. Zijn eerste thermiekvlucht boven Nederland in de pocket. Geweldig gedaan Yan. Ik heb een kleine impressie in het filmpje hieronder van jou vlucht. (video: Yan, Cornelia, foto: Rinus)https://youtube.com/watch?v=KU6j4q2LGTk%3Frel%3D0
Wat bijzonder goed te zien is, dat hij keurig op gelijke hoogte vliegt. Om dit te kunnen is hij dus enorm in de weer onder zijn vleugel om tijdig te anticiperen. (Sport, volop werken daarboven 🙂

Pedro was ook voor de eerst keer op Stadskanaal met de family en heeft met zijn Atos (starre vleugel) heerlijk gevlogen todat hij slechts nog maar een streepje zichtbaar was. Van Jeroen heb ik nog een prachtig stuk gereedschap gehad om borgdraden te kunnen vlechten. De volgende stap van Jeroen is iets lager te gaan vliegen t.o.v. de DragonFly. Cor sleept als van ouds, kan niet beter, en na zijn lange vlucht toch nog een goede landing, zo ik van bovenaf kan beoordelen. Met Eppo heb ik tijdens de sleep de grootste bel gehad en gingen samen met bijna +6 m/s (21 km/uur) stijgen. Daarna bleef hij goed doorklimmen. Martin is nog ergens in de buurt van Erica geland (Erica was op het nieuws vanwege de paasvuren) en werd opgehaald door Marjolein in hun super de luxe camper. Coen heeft die dag zo’n 3,5 uur gevlogen. En Gijs had ook een topvlucht van 4 uur vliegen in de pocket. Emiel heeft na enkele proefvluchten een goed vlucht gemaakt en werd door Eppo opgehaald. Henk vond het zo in het begin van het jaar wel spannend en was heel geconcentreerd. Sleep ging goed en hij steeg al gauw tot ongekende hoogte en weg was ie. Heel veel later wist hij het veld toch weer te vinden en maakte een keurige landing. En ik was niet alléén trots op Yan, maar ook super trots op Cornelia. Zij was zo mooi aan het thermieken, geweldig hoe het ging en ook nog na een hele poos vliegen aan André vd L genoeg ruimte geven bij het landen. Top! Thijmen J heeft ook weer laten zien dat hij het niet verleerd is en heeft een vlucht gemaakt volgens het boekje. De landing heb ik niet gezien, maar zal ongetwijfeld ook goed zijn geweest. Met André vd L, hadden we tijdens de sleep net een overgang van nieuwe aanmaak thermiekbellen en de lucht was net op dat moment erg rommelig. Toch heeft hij nog na release op minder hoogte de bel weten te pakken om een tijd in de lucht te blijven.